Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

De Stichting

Stichting Zaandijk Leeft is voortgekomen uit Comité Zaandijk Leeft!, opgericht om in 1998 een kerstmarkt in en om de Zaandijker kerk te organiseren. De naam is een reactie op de mening van  mensen die vonden dat er niets gebeurde in Zaandijk.

De markt in Zaandijk is voor het eerst georganiseerd in het 1994, door de toenmalige Stichting Zaandijk 500, ter gelegenheid van het 500 jarig bestaan van Zaandijk. Nu zijn de Jaarmarkt en de Kaike en Koikere markt een van de activiteiten die wij als stichting jaarlijks organiseren, als een soort afsluiter van de zomer. Een andere jaarlijks terugkerend evenement is de intocht van Sinterklaas. Verder organiseren wij diverse kinderactiviteiten, bijvoorbeeld met luilak of met Koningsdag.

Op 20 september 1494 kreeg Heyndrick Pietersz (bijgenaamd Oud-Hein) toestemming van de schout en schepenen van de Banne van WestZanen om zich te vestigen langs de dijk van de Zaan. Dat heeft Stichting Zaandijk Leeft in september 2019 gevierd met theater-, muziek-  en sportactiviteiten voor het hele dorp, voor jong en oud en voor beide kanten van de spoorbomen.

In 2020, terugkijkend op een geslaagd jaar, heeft de voorzitter van het eerste uur (Jan Duijvis) het stokje doorgegeven aan een nieuwe voorzitter (Ron Witbaard). Met een nieuwe toekomst voor ons zijn wij gaan nadenken over de nieuwe rol van Stichting Zaandijk Leeft.

Wij willen onze taak als verbinder voor de gemeenschap van Zaandijk meer invulling gaan geven. Dit hopen wij o.a. ook te laten zien door deze website. Op de website van Stichting Zaandijk Leeft vind je nieuwtjes over het dorp, nuttige adressen en alle activiteiten die hier zoal worden georganiseerd.

Stichting Zaandijk Leeft krijgt geen subsidie. De activiteiten dienen binnen een jaar kostendekkend zijn. De Zaandijker markten leveren een batig saldo op, waarmee wij dan weer andere activiteiten kunnen organiseren. Bij speciale activiteiten, zoals het feestweekend van Zaandijk 525, hebben wij financieel een beroep kunnen doen op Zaanstad en de Zaanse fondsen Honig Laan fonds en het P.M. Duyvis fonds. Wij hopen dit ook in de toekomst voor bijzondere activiteiten te kunnen blijven doen.

Vrijwilligersorganisatie.
Een enthousiast bestuur en een evenzo enthousiaste poule van medewerkers organiseren de activiteiten in Zaandijk en onderhouden en verzorgen de website. Wij organiseren met elkaar en voor elkaar, dat vinden wij leuk en gezellig.
We nodigen iedereen uit om met ons van onze activiteiten te genieten. En wil je meehelpen? Wij zijn altijd geïnteresseerd in je!