Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

De Stichting

Verleden, heden en toekomst…

De Stichting Zaandijk Leeft!, kortweg Zaandijk Leeft!, is voortgekomen uit het Wijkoverleg Oud Zaandijk en het Comité Zaandijk Leeft en is opgericht om een markt in en om de Zaandijkerkerk te organiseren. De naam is een reactie op de mening van  mensen die vonden dat er niets gebeurde in Zaandijk. Vanaf 2004 gaat Zaandijk Leeft! door het leven als stichting.

Zaandijk Leeft! krijgt geen subsidie. De activiteiten dienen binnen een jaar kostendekkend zijn. De Zaandijker markten leveren een batig saldo op, waarmee wij dan weer andere activiteiten kunnen organiseren. Daarnaast ontvangen wij financiële steun van particulieren en bedrijven via donaties en de verkoop van diverse Zaandijker producten. Bij speciale activiteiten, zoals het feestweekend van ‘Zaandijk 525’, hebben wij financieel een beroep kunnen doen op Zaanstad en de Zaanse fondsen Honig Laanfonds en het P.M. Duyvisfonds. Wij hopen dit ook in de toekomst voor bijzondere activiteiten te kunnen blijven doen.

Activiteiten

De markt in Zaandijk werd voor het eerst georganiseerd in 1994 door de toenmalige stichting Zaandijk 500, ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van Zaandijk. Vanaf 1998 zijn de Jaarmarkt en de Kaike & Koiere-markt bekende activiteiten die wij als stichting Zaandijk Leeft! jaarlijks organiseren, als een afsluiter van de zomer.

Een ander jaarlijks terugkerend evenement is de intocht van Sint Nicolaas. Kijk hier voor een foto impressie. Verder organiseren wij diverse andere kinderactiviteiten, bijvoorbeeld met Luilak en op Koningsdag.

Op 20 september 2019 was het precies 525 jaar geleden dat Heyndrick Pietersz (bijgenaamd Oud-Hein) toestemming van de schout en schepenen van de Banne van WestZanen kreeg om zich te vestigen langs de dijk van de Zaan. Dat heeft Zaandijk onder de vlag van Zaandijk Leeft! in september 2019 uitbundig gevierd met theater-, muziek-  en sportactiviteiten voor het hele dorp, voor jong en oud en voor beide kanten van de spoorbomen. Kijk hier voor een foto impressie.

Nieuwe voorzitter

In 2020, terugkijkend op een geslaagd jaar, heeft de voorzitter van het eerste uur Jan Duijvis het stokje doorgegeven aan onze nieuwe voorzitter Ron Witbaard.

Onze toekomst

Met een nieuwe toekomst voor ons zijn wij gaan nadenken over de nieuwe rol van Zaandijk Leeft!. Wij willen onze taak als verbinder voor ALLE inwoners van Zaandijk ‘aan beide kanten van het spoor’ meer invulling gaan geven. Dit laten wij onder meer zien door deze website.  Een enthousiast bestuur en een evenzo enthousiaste poule van vrijwilligers organiseren de activiteiten in Zaandijk en onderhouden en verzorgen de website. Wij organiseren met en voor elkaar!

Vrijwilligersorganisatie

We nodigen natuurlijk iedereen uit om met ons van onze activiteiten te genieten. Maar bij het organiseren en uitvoeren kunnen we natuurlijk ook jouw hulp zeker gebruiken. Dus wil je meehelpen, stuur een mail naar info@zaandijkleeft.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.