Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Straatnamen

Zaandijk heeft tal van mooie, leuke en soms een beetje vreemde straatnamen: van de John Lennonstraat tot Barre Ven en Orgelmakersgracht en van de Jan Steijnstraat tot de Plataanweg en het Hazepad. Op deze pagina gaan we de herkomst van deze straatnamen kort omschrijven.

Meer over de straatnamen in Zaandijk en Rooswijk vindt u op de site van de Historische Vereniging Koog-Zaandijk en in ‘Aan de dijk gezet – 500 jaar Zaandijker straatnamen’, samengesteld door de Historische Commissie Zaandijk 500.


John Lennonstraat

De allround muzikant en componist John Lennon (1944-1980) was een van de meest besproken en controversiële leden van de Engelse popgroep The Beatles. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste figuren uit de Pop- en Rock-historie.

Barre Ven

De ‘Barre Vennen’ waren zes aaneengedamde stukken land in het Westzijderveld. Bar betekent onvruchtbaar en een ven is een stuk land dat bestemd is om beweid te worden.

Orgelmakersgracht

Dit pad ontleent zijn naam aan Kees Bakker die samen met zijn zoon aan het einde van de 19e eeuw een draaiorgel gemaakt had. Het geluidsvolume bleek helaas niet toereikend genoeg voor spelen in de buitenlucht. Als herinnering noemde buurtgenoten het slootje waaraan Kees met zijn gezin woonde voortaan, een beetje plagerig, de Orgelmakersgracht. Later werd die naam officieel verleend aan het smalle straatje op Domineestuin.

Plataanweg

Als afsluiting van de Bomenbuurt werden langs de Provincialeweg flats gebouwd en de straatnaam Parallelweg veranderde in Plataanweg, genoemd naar de Platanus die als sier- of laanboom gebruikt wordt.

Hazepad

Het Hazepad is een van de oudste straten van Zaandijk en bestaat nog steeds, zij het wat ingekort. Het loopt van de Lagedijk tot aan de Provincialeweg, ten zuiden van de Sluissloot. Aan het smalle langere pad stonden in de 19e eeuw meerdere molens. Een daarvan was oliemolen ‘De Haas’. Naar deze molen is het straatje vernoemd.

Jan Steijnstraat

In het eerste kwart van de 20e eeuw was Jan Steijn dirigent van harmonie ‘Apollo’ te Zaandijk. In het dagelijks leven dreef hij een muziekhandel in Zaandijk, later in Zaandam. Hij werd in 1907 dirigent van Apollo en bleef dat tot 1922. Binnen enkele jaren wist hij het orkest van de laagste derde afdeling te voeren naar de afdeling ‘Uitmuntendheid`, waarin vele ere- en eerste prijzen werden behaald. Steijn werd in de Zaanse muziekwereld tot de ‘grote vier` gerekend (de dirigenten Albert Meyns, Gerrit Schaar, Jan Steijn en Toon de Vries).