Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Zaandijk Aan Tafel!

Eetverhalen van Zaandijkers

Snackbar De Guis, de grootste culinaire verandering die Zaandijk ooit heeft gekend, werd voor pubers een ‘hang-out’. Sparen voor een patatje en dan stoer voor het raam zitten, zodat iedereen die langs kwam kon zien dat je een patatje aan het eten was.”

“Iedereen was altijd welkom om mee te blijven eten. Iedereen stond dan een stukje van zijn of haar gehaktbal af. Waar zeven kunnen eten, kunnen er ook acht of negen eten, zei mijn moeder altijd.”

“Vader hoefde alleen maar aan te schuiven, alle eten was klaar. En na de maaltijd mocht hij uitbuiken. Ik moest bijna altijd afruimen en afwassen. Waarom ik wel en hij niet, doelend op haar twee jaar jongere broer. Heel oneerlijk, in mijn ogen kon hij dat echt wel.”

Als mijn kinderen iets niet lusten, dan maak ik daar geen punt van. Wel altijd even proberen, bijvoorbeeld drie sperziebonen of spruiten. Uit mijn eigen jeugd herinner me nog dat ik probeerde mijn spruitjes door de gaatjes van de gootsteen te proppen. Dat lukte natuurlijk niet. Gelukkig was mijn moeder niet boos. Na de dagelijkse lepel levertraan kreeg ik gewoon mijn ‘snoepje-na’ van haar.”

Voor mij is het belangrijk om met aandacht te koken en te eten. Zowel aandacht voor elkaar als voor wat je eet. We eten altijd aan tafel. Radio is prima, maar geen tv of iets anders wat kan afleiden, zoals telefoons. Mijn kinderen koken ook graag en gezond. Mijn zoon maakt bijvoorbeeld een fantastische Beef Wellington, met zelfgemaakt bladerdeeg. Daar gaat een tijd inzitten, maar het lukt ‘m altijd. Ik ben er trots op!”

Zo maar een paar appetijtelijke en amusante ‘amuses’ uit eetgesprekken met Zaandijkers, opgetekend door onze Aan Tafel!-interviewers.

Zoals u in ons nieuwsbericht van 18 februari heeft kunnen lezen, is Zaandijk Leeft! op pad om 100 Zaandijkers te interviewen over hun gewoonten en rituelen rondom het eten. De interviews vormen de inspiratiebron voor de samenstelling van een ‘theatraal cultureel menu’ dat in het voorjaar van 2023 in ons dorp op locatie wordt opgediend.
 
Op dit moment zijn de eerste gesprekken gehouden en uitgewerkt. En het mag gezegd worden, het resultaat is boven verwachting goed. Mooie en persoonlijke inkijkjes in het vroegere en hedendaagse (eet)leven van onze dorpsgenoten. Een opbrengst om van te smullen!

Heeft u een smakelijk verhaal?

Wij hebben inmiddels een flinke lijst met (geboren en/of getogen) dorpsgenoten (met postcode 1544) die we kunnen interviewen. Maar de lijst is nog niet compleet. Misschien vindt u het leuk om geïnterviewd te worden. Of heeft u in uw kennissenkring iemand die mee wil doen. Zo ja, meldt u zelf of uw kennis(sen) aan. Dat kan via een mail naar aantafel@mailfence.com

Op dit moment zijn we vooral op zoek naar mensen met postcode 1544 die geïnterviewd willen worden. Maar verderop in het project hebben we ook behoefte aan ‘handen en voeten’ voor verschillende andere activiteiten. Voel je vrij om aan te sluiten bij dit bijzondere project. Aanmelden kan via een mail naar aantafel@mailfence.com
 
Globale planning

  • Mei/juni/juli interviewen Zaandijkers en uitwerken interviews.
  • Na juni/juli gaan de creatieve geesten van het Kernteam aan de slag met de uitwerkingen van de interviews om daar elementen voor het festival uit te destilleren.
  • In de zomer en begin van het najaar worden de creatieve ideeën gewikt, gewogen en verder uitgewerkt. Denk dan aan licht, geluid, beeld, muziek en toneel.
  • Najaar 2022 en begin 2023 nadere uitwerking van de plannen en toewerken naar de première.
  • Vanaf begin 2023 repeteren, repeteren en uiteindelijk de uitvoering op locatie.


Namens het Kernteam ‘Aan Tafel!’,
Ron Witbaard (coördinator)