Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Zaandijk Kookt!

Voedsel is de brandstof voor het leven. Op Zaandijk Leeft! mag daarom een receptenrubriek zeker niet ontbreken. We hebben de bekende Zaandijker ‘kookgek’ Jan de Koekebakker bereid gevonden u regelmatig een min of meer ‘typisch Zaandijker gerecht’ te serveren, gelardeerd met een smeuïge anekdote, in de rubriek Zaandijk Kookt! We wensen u een aangename en smakelijke leesmaaltijd.

Hebt u ook zo’n typisch Zaandijker gerecht, van vroeger of van nu, mail het naar: redactie@zaandijkleeft.nl

Koekebakkers eerste bijdrage gaat over een (bijna) vergeten heerlijkheidje: de Wentelteef.

De Wentelteef

Koekenbakker is eigenlijk een scheldwoord wat gebruikt wordt om iets van een ander te vertellen “ Eigenlijk een oud scheldwoord voor een ondeskundig, knullig iemand; knoeier; prutser.“ Nu wil ik niet van mijzelf zeggen dat ik aan deze kenmerken voldoe, maar vond het gewoon een beetje passen bij dit rubriekje.  Want ik wil van mijzelf niet zeggen dat ik een top kok ben, alhoewel het jaren lang mijn hobby is.

Het was enkele weken geleden dat ik met twee lieftallige dames stond te praten over onder meer de Zaandijer Markten en vanzelf kwam het op eten en wel de heerlijke Broeder van Martin Hoornweg met de smeuïge stroopsaus. En zo kwamen wij terecht bij wentelteefjes. Een broodgerecht van oud witbrood. Wat is het lang geleden dat ik deze gemaakt heb. Het is zeer eenvoudig maar je kan er een heerlijke lekkernij van maken. Hier een recept uit 1939 van de Rotterdamsche Kookschool.

Wat heb je nodig: 10 sneetjes wit brood zonder korst (bruin- of stokbrood mag ook), 4dl melk, 2 eieren, 50 gr suiker, ½ geraspte citroenschil of een theelepel kaneel, 60 gr. roomboter om te bakken. Bereiding: de eieren met suiker kloppen, de geraspte citroenschil of kaneel toevoegen, hierbij al roerende de warme melk voegen, het brood in een diep bord hierin weken tot het doortrokken is. De broodjes in de boter aan beide kanten bruin bakken. De wentelteefjes zijn klaar. Lekker met een bolletje vanille ijs erbij. Eet smakelijk!

Heb jij ook een recept dat je graag wil delen met onze dorpsgenoten, mail het naar redactie@zaandijkleeft.nl

De Koekenbakker