Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Zaandijk Gaat Smullen!

De menukaart krijgt vorm

Zoals u in onze eerdere nieuwsberichten heeft kunnen lezen, is Zaandijk Leeft! op pad om 100 Zaandijkers te interviewen over hun gewoonten en rituelen rondom het eten, vroeger en nu. De interviews vormen de inspiratiebron voor de samenstelling van een ‘theatraal, cultureel en culinair festival’ dat in het voorjaar van 2023 in Zaandijk op locatie*) wordt georganiseerd.

*) Helaas is de beoogde locatie vanaf april 2023 niet meer beschikbaar. We hebben daarom moeten besluiten om het festival uit te stellen tot medio september 2023 op een of meer andere locaties.

Inmiddels hebben onze Aan Tafel!-interviewers bijna 50 gesprekken gevoerd. Dat zijn er nog geen 100, maar daar hebben we nog tijd voor. Als kernteam van het project ‘AanTafel!’ zijn we al aangenaam verrast door de diversiteit van de interviews. Kleurrijk en iedere familie/geïnterviewde komt tot leven. Je ziet ze voor je. Hoe het was, wie ze zijn, met hun familie, charme en eigenaardigheden. Een kleine greep uit een paar interviews:

De maaltijden thuis waren niet bepaald gezellig. Vader was de autoriteit aan tafel en eiste dat de kinderen netjes aten, het eten niet prakten en niet met volle mond praatten. Meestal ging het aan tafel over zijn werk. Hij vroeg ook wel eens hoe het op school ging, maar omdat we niet met volle mond mochten praten zeiden we niet veel.

We hadden thuis een vaste tafelindeling. Er waren zes stoelen, vier zonder armleuning en twee met. Vader zat aan het hoofd van de tafel op een stoel met armleuning en Jantje er tegenover aan het andere eind. Ook op een stoel met armleuning. Mijn moeder en twee zusjes zaten op de armloze stoelen. En we hadden geen diepgaande gesprekken aan tafel. Daar was mijn vader niet zo van. Hij had het te druk op de boerderij.

Mijn ouders eten nog steeds op de oude vertrouwde AGV-manier, aardappelen, groente en vlees. Mijn broer die nog thuis woont, heeft klachten die met anders eten verminderd zouden kunnen worden, maar hij eet wat de pot schaft. Ik probeer hen soms voorzichtig wat tips te geven over gezond eten, bijvoorbeeld bakken in kokosolie en niet in boter. Maar ik wil hen niet voor het hoofd stoten. Ze hebben nu wel een ‘Hello Fresh’-abonnement. Je krijgt dan verse ingrediënten voor een gezonde maaltijd inclusief het recept hoe het te maken. Dat is al een hele verbetering.

We denken nu al na -samen met muzikanten, theatermakers, kunstenaars en vormgevers- over hoe de interviews en foto’s een plek krijgen en hoe we dat vorm gaan geven. Het gaat natuurlijk over eten, gesprekken, verhalen, rituelen en over wat mensen bindt en onderscheidt. Hoe de tijd voortschrijdt en niets hetzelfde blijft. Dat we helemaal niet willen veranderen of juist wel en misschien wel moeten.

Hoewel we voldoende namen ‘op de plank’ hebben liggen zijn we nog steeds op zoek naar jonge mensen, vooral (jonge)mannen, en mensen met een diverse achtergrond (met postcode 1544). Lijkt het je leuk en heb je zin om aan dit bijzondere project mee te doen, meld je dan aan: aantafel@mailfence.com

Het Kernteam ‘Aan Tafel!’: Richard Kok, Dennis Meyer, Gert van Houts, Age de Jong en Rob en Ron Witbaard.

Foto: Shoes For Crews