Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Zaandijk Suikerfeest!

Sinds 2019 weer als vanouds

Vandaag zondag 1 mei is de laatste dag in Zaandijk van de islamitische vastenmaand ramadan. Zondagavond is daarmee de laatste iftar, de maaltijd waarmee tijdens de ramadan het vasten wordt doorbroken. Het einde van de afgelopen vastenmaand wordt gevierd met het Suikerfeest. Het grote feest vol lekkernijen, cadeaus en bezoekjes aan familieleden en vrienden kan morgen voor het eerst weer gevierd worden zoals gebruikelijk was voor de uitbraak van corona.

Zaandijk Leeft! wenst u een gezellig familiair Suikerfeest toe.

De traditie bij het Suikerfeest wilt dat de kinderen nieuwe kleren dragen. De familie komt bij elkaar op een speciaal ontbijt en vervolgens worden er veel zoete dingen -vandaar de naam ‘Suikerfeest’- gegeten, waaronder baklava. Het feest is als het ware een ‘beloning’ voor het volbrengen van de vastentijd.

De ramadan is de heilige vastenmaand voor moslims. Tijdens deze 30-daagse vastentijd onthouden moslims zich uit religieuze overweging een maand lang tussen zonsopkomst en zonsondergang van eten en drinken. Kinderen tot de puberteit, zwangere vrouwen en zieken hoeven niet mee te doen aan de ramadan. Families gaan ‘s avonds bij elkaar op bezoek om samen extra lekker te eten, want iedereen heeft dan natuurlijk best wel honger. Ramadan is op die manier ook een tijd om een beetje tot jezelf te komen en extra aandacht te hebben voor elkaar.