Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Zaandijk weer Aan Tafel!

We informeerden u op 7 november over het noodzakelijke uitstel van de voorbereiding voor ons theatraal en muzikaal festival ‘Zaandijk Aan Tafel!’. Inmiddels is er ‘heerlijk’ nieuws over een nieuwe opzet van het festival.

De voorzitter van Zaandijk Leeft! Ron Witbaard vertelt: “In eerste instantie zou het festival plaatsvinden in april rond Koningsdag. We hadden als locatie de verlaten fabriekshal van v/h Pielkenrood/Ardagh op het oog. De fabriek wordt namelijk gesloopt om plaats te maken voor woningbouw.  Het leek ons een prachtig idee om het einde van een tijdperk in Zaandijk en het begin van een nieuw buurtje ‘Langepad’ te markeren met ons festival. De sloop zou echter al begin april van start gaan, zo werd ons eind vorig jaar te verstaan gegeven. Eerder dan we hadden verwacht en gehoopt. Teleurgesteld leken we ons festivalplan aan de prullenmand te moeten toevertrouwen. Echter niet snel daarna borrelden er al weer nieuwe ideeën en locaties op en gaan we gewoon een festival organiseren in Zaandijk. De data hebben we wel moeten verschuiven. Het festival vindt nu plaats tijdens twee weekenden na de zomervakantie: 16/17 en 23/24 september 2023.”

Over de nieuwe opzet licht Richard Kok (schrijver en regisseur) een tip van de sluier op: “Wat niet veranderd is dat we alle elementen van het festival baseren op de eetverhalen van 100 Zaandijkers. En elementen uit de ‘oude’ opzet krijgen ook een plek in het nieuwe programma. In het eerste weekend gaan we korte voorstellingen spelen over eten in vroeger tijden en nu in grote en kleine huiskamers van Zaandijkers. In de Rode Buurt Buurt, Domineestuin, aan de Lagedijk en in de Zaandijkerkerk kan het publiek op beide dagen in de middag en vroege avond in totaal zo’n 12 theatrale en muzikale voorstellingen bezoeken tijdens het ‘Zaandijk Aan Tafel! Huiskamerfestival’. De bewoners die we hebben gevraagd hun woning dat weekend beschikbaar te stellen reageerden stuk voor stuk enthousiast en zonder voorbehoud. Ook Parteon, die haar huurwoningen in de Rode Buurt gaat renoveren en innoveren, reageerde positief. We zijn natuurlijk heel blij met een ieders medewerking.
Het tweede weekend staat in het teken van eten nu en in de toekomst. In een grote festivaltent in het festivalcentrum nabij de fabriekshal van Pielkenrood vindt ’s avonds het Zaandijk Aan Tafel! Muziektheater plaats. Wat eten we nu en wat gaan we eten in de toekomst? Onder het genot van allerlei bijzondere appetijtjes -Zaandijkers hebben hun wortels in de hele wereld- presenteren we verhalen uit de interviews, zien we beelden bij de mensen thuis en verzorgt bovenal onze fenomenale huisband o.l.v. Gert van Houts, samen met het publiek, de muzikale slotact van dit bijzondere festival.”

Ron Witbaard besluit: “We geven ook onveranderd een kijk-, lees- en kookboek ’Zaandijk Aan Tafel!’ uit. Het boek met heel veel foto’s gaat over de interviews, het festival en de locaties en favoriete recepten van de interviewers.
Het festivalmenu is zeker nog niet definitief. We denken nog steeds na over de ingrediënten van hetgeen we gaan opdienen. Maar in grote lijnen staat de nieuwe opzet vast en we hopen natuurlijk op heel veel publiek tijdens het ‘Zaandijk Aan Tafel! Festival’ in september in ons mooie dorp Zaandijk. En… de sloop van Pielkenrood is vertraagd en wie weet kunnen we misschien toch nog…”

OPROEP:
Om het festival te organiseren is veel menskracht nodig. De kerngroep is op zoek naar onder meer:
- Acteurs (ervaring is niet noodzakelijk)
- Medewerkers: 
* Publieksbegeleiders in het 1e weekend
* Productieleider voor het 1e weekend
* Locatie coördinatoren
* Publieksbegeleiders en bediening in het 2e weekend
- Talent: kun je iets bijzonders (zang, koken, goochel, etc.), laat het ons weten.

Informatie en aanmelden (voor 11 maart):
Dennis Meyer;
dennismeyer1956@gmail.com of +31 6 55195855
Richard Kok;
richard-kok@hotmail.com of +31 6 24608662

De initiatiefnemers van het ‘Zaandijk Aan Tafel! Festival’ vlnr:
Ron Witbaard, Leo Walraven, Richard Kok, Dennis Meijer, Gert van Houts en Rob Witbaard
(op de foto ontbreekt Age de Jong)