Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Kiekje van de Week (4)!

De Tuinkadesloot

Het Kiekje van de Week (4) leverde helaas geen goede inzendingen op. Op de foto is een van de vele ‘waterwegen’ te zien die ons dorp rijk is, in de volksmond bekend als de Tuinkadesloot. De foto is gekiekt op de Tuinkade met even huisnummers aan de noordkant van de sloot, de Pettenkant. Het water weerspiegelt de woningen aan de zuidelijke Tuinkade, de Hoedenkant met oneven huisnummers.

Hoe zit het eigenlijk met die hoeden en petten?
De Bomenbuurt in Oud Zaandijk is in twee fasen gebouwd. Het zuidelijke deel -tussen de Parklaan en de sloot- kwam net voor de Tweede Wereldoorlog gereed. De woningen waren bestemd voor mensen met een (boven)modaal inkomen. In de Rode (arbeiders)Buurt, gebouwd in de jaren ’20, werd er smalend over gesproken: “Koopheusies voor raikeloi met ‘n HOED op.”
Na de oorlog werd een begin gemaakt met de bouw van huizen aan de noordkant van de sloot. Aan die kant kwamen (kleinere) sociale huurwoningen voor “Jan met de PET”.
Tijden zijn verandert, maar vandaag de dag vind je in de inclusieve Bomenbuurt nog steeds de sociale huurwoningen aan de noordkant van de sloot en ‘aan de overkant’ de koopwoningen. En zo verdeelt de sloot, met aan beide kanten een Tuinkade, in zekere zin nog altijd de buurt in twee ‘werelden’: een Hoeden- en een Pettenkant.


Sloot met aan beide kanten een Tuinkade