Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Zaandijk Feliciteert!

Steeds meer Zaandijkers doen mee met het Kiekje van de Week en geven blijk het dorp goed te kennen. Het Kiekje van de Week nr.3 leverde weer tal van goede inzendingen op. Koosje Stoffer kwam als winnares uit de bus rollen. Wij feliciteren Koosje van harte met de gewonnen Zaandijk Leeft! Mok.

Binnenkort publiceren we een nieuw Kiekje van de Week.
Doe mee en maak ook kans op zo’n unieke Zaandijk Leeft! Mok.

Frans Marspad

De foto was gekiekt op het lange smalle loopbruggetje dat toegang geeft tot het Frans Marspad. De toegang is te vinden bij het grasveldje dat gelegen is aan de Igor Strawinskystraat in Rooswijk Noord.

Het Frans Marspad, vernoemd naar de Zaanse schilder Frans Mars, is een natuurpad in de zoom van het Guisveld dat loopt vanaf de Igor Strawinskystraat naar Station Wormerveer. Het pad, met een lengte van 2,2 kilometer, werd op 21 januari 2014 opengesteld en biedt een weidse blik over de velden. Op het pad is uitsluitend wandelen toegestaan. Honden, fietsen of andere voertuigen zijn niet welkom. Gedurende het broedseizoen van 15 maart tot 1 augustus is het pad gesloten.

Frans Mars (1903-1973)

Beeldend kunstenaar, onderwijzer, heemkunde-ambtenaar van de gemeente Zaanstad en belangrijk initiatiefnemer tot behoud van het streekeigen. Frans Mars vatte grote belangstelling op voor de streekgeschiedenis en zette zich in voor de redding van nog aanwezige cultuurhistorische monumenten in de Zaanstreek. Vooral de molens, in zijn jeugd had hij er heel wat van zien verdwijnen, kregen zijn belangstelling. Mars werd in 1925 een van de oprichters van vereniging De Zaansche Molen. Hij was secretaris, voorzitter en tenslotte erevoorzitter. Gedurende zijn lange bestuurslidmaatschap streefde hij naar verwerving van molens als verenigingsbezit. De Zaansche Molen heeft inmiddels dertien molens in eigendom en beheer, waar onder meelmolen De Bleeke Dood in Zaandijk. 

Frans Mars bekwaamde zich van 1923 tot 1928 in de schilderkunst met lessen van de Vlaming Arthur Verbeeck. Als schilder portretteerde hij personen, landschappen en uiteraard veel molens uit de Zaanstreek. Mars behoorde samen met Jan Adriaan de Boer, Willem Jansen, Chris Jansen en Gerrit-Jan de Geus tot een groep Zaanse schilders die als de Noord-Hollandse impressionisten aangeduid werden. Mars had zijn atelier in het Guisveld, dat alleen bereikbaar was met een bootje.

In de periode 1941 tot 1947 werkte hij aan het Molenpanorama in molen ‘t Pink in Koog aan de Zaan. Het is zonder twijfel zijn meest imposante werk. Het panorama met een lengte van elf meter en een hoogte van twee meter geeft een realistisch beeld van de bedrijvigheid van de industriemolens aan de oostkant van de Zaan rond 1800.

Bronnen: ZaanWiki en De Zaansche Molen/Molenmuseum