Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Zaandijk Feliciteert!

Winnaar Kiekje van de Week

Het Kiekje van de Week nr.6 leverde tal van goede inzendingen op. Zaandijkers geven blijk het dorp goed te kennen. Leonie Dekkers kwam als winnares uit de bus rollen. Uit handen van de voorzitter van Zaandijk Leeft! Ron Witbaard ontving Leonie een mooie bos bloemen en onze stenen mok ‘Ons dorp Zaandijk’.

Leonie is een trotse dorpsgenoot, woonachtig in Rooswijk. Zij en haar man bekijken graag en regelmatig al het moois van het dorp samen met hun jonge zoon en dochter. “Tijdens een van onze gezinswandelingen liepen we over het Hazepad en stond mijn dochter opeens stil bij de houtloods. Zij wees op de informatieborden op de wand en riep enthousiast: “Kijk mama, dat is van die foto!” Leonie: “Dus onze dochter is eigenlijk de winnares. Maar we voelen ons als gezin winnaar hoor. Hartstikke leuk en dank jullie wel!”

Houtloodsen op het Hazepad

De foto was gekiekt op het Hazepad, een van de oudste nog bestaande paden in Oud Zaandijk. Het pad langs de Sluissloot is vernoemd naar oliemolen De Haas. De molen stond vanaf 1632 zo’n 200 jaar aan het einde van het pad op de plek waar nu een aantal prachtige nieuwe woningen in Zaanse houtbouwstijl staan.

Op de foto is een voormalige dubbele droog-houtloods te zien. Het ene en oudste deel dateert waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18e eeuw. In het midden van de vorige eeuw is een tweede loods hieraan toegevoegd. Het oudste deel is een provinciaal monument. De zwart geteerde houtlood is van cultuur-historische waarde als zeldzaam geworden pand uit de rijke historie van de Zaanse houthandel. Tot de 70’er jaren van de vorige eeuw werden de loodsen gebruikt door de aan de Sluissloot gelegen Houthandel P. Donker.
Aan de buitenzijde van de loods en in een binnenruimte (indien geopend) vindt u allerlei wetenswaardige informatie over de Zaanse houtbouw en de historie van de Zaanse houthandel.

Foto: Op de foto winnares Leonie Dekkers en zoon Sten (man en dochter waren afwezig)

Opmerking Redactie:
Reacties op het Kiekje van de Week op de Facebook-pagina van Zaandijk Leeft! laten we buiten beschouwing
. Alleen inzendingen naar redactie@zaandijkleeft.nl dingen mee naar de mooie prijs.