Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Zaandijk Feliciteert!

Winnaar Kiekje van de Week

Ras Zaandijker Monique Haaker-Van Egdom is de winnaar geworden van ons Kiekje van de Week nr.7. Op de foto was de ‘ingang’ van het Freek Engelpad te zien. Uit de weer meer ontvangen (goede) inzendingen kwam Monique als winnaar uit de bus rollen. De voorzitter van Zaandijk Leeft! Ron Witbaard verraste haar met een mooie bos bloemen en onze stenen mok ‘Ons dorp Zaandijk’.

“Ik vind de rubriek een heel leuk initiatief en doe regelmatig mee”, vertelt Monique. “Ik woon al mijn hele leven op Zaandijk, maar door de kiekjes word ik soms nog verrast en leer ik mijn mooie dorpje nog beter kennen. Dit keer was het trouwens niet zo moeilijk voor me. Ik hoef de Dr. Jan Mulderstraat, waar ik woon, maar uit te rijden en dan fiets ik het Freek Engelpad op. Als ik bijvoorbeeld een boodschap moet doen in Wormerveer, dan ga ik bij voorkeur via dat pad en door de Middel. Ik geniet dan elke keer weer van het polderlandschap en de Hollandse luchten.”

Op de foto drie generaties: Monique, dochter Chelsea en kleinzoon Jip (zoon van oudste dochter Kim).

Binnenkort weer een nieuw Kiekje van de Week. Doe mee en maak kans op een mooie prijs!

Freek Engelpad

Het Freek Engelpad is sinds eind juni 2011 in gebruik. Het wandel- en fietspad dat begint (of eindigt) ter hoogte van het politiebureau in Rooswijk, is vernoemd naar de Zaanse landschapsschilder Freek Engel. Het pad is een korte verbinding tussen Zaandijk en Assendelft/Saendelft en geeft als bonus een prachtig uitzicht over het Guisveld. Via het Freek Engelpad kom je bij de Middel op de 50 km lange fietsroute ‘de Zaanstreek’.

Op de achtergrond de aanleg van het nieuwe sportcomplex van hockeyclub De Kraaien

Freek Engel

Frederik Engel Jbz (1872-1958), beeldend kunstenaar, schilder en tekenaar was leerling van de stadstekenschool te Zaandam, de Quellinusschool en de Rijksschool voor Kunstnijverheid, beide te Amsterdam. Hij vestigde zich na zijn opleiding eerst als fotograaf in Zaandam, maar legde zich daarna toe op tekenen en schilderen. Voor de Zaanse kunst is hij van groot belang geweest omdat hij decennia lang professionele tekenlessen verzorgde voor aankomende kunstenaars.

Engel vond een favoriet onderwerp in het met vee gestoffeerde Hollandse landschap; ook schilderde hij stal-interieurs. Merkwaardig is dat zijn werken op veilingen relatief lage prijzen opbrengen, hoewel hij als een even typisch als vakbekwaam representant van het Hollandse impressionisme mag worden gezien.

Het getoonde schilderij van Engel ‘Melktijd nabij Zaandam’ (ca.1928) zou in deze tijd zo maar ‘Melktijd nabij het Freek Engelpad’ genoemd kunnen worden.

Bron: Zaanwiki