Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Zaandijk Zwartwit!

Zaandijk Leeft! biedt (expositie)ruimte aan Zaandijker kunstenaars op onze goedbezochte website in de kunstrubriek Zaandijk Kunst! Het kunnen kunstuitingen zijn in de ruimste zin van het woord: tekeningen, schilderijen, objecten, beeldhouwwerk, gedichten, (korte) verhalen, foto’s, films, toneel, muziek, dans enz. Er is één voorwaarde aan verbonden: het werk moet ‘creatief’ van doen hebben met ons dorp Zaandijk.

Onlangs ontvingen wij van een dorpsgenoot een verzameling werkelijk prachtige werken, die zeker van doen hebben met Zaandijk. Het gaat om een aantal pentekeningen van hedendaagse en ‘vroegerdaagse’ plekken in ons dorp. Op de tekeningen zijn bekende hotspots, waar onder de Zaandijkersluis en molen De Bleeke Dood, bijzonder fraai gedetailleerd en sfeervol in zwartwit op papier vastgelegd. Alle reden voor de kunstredactie van Zaandijk Leeft! om u kennis te laten maken met het werk van deze onbekende*) Zaandijker kunstenaar.

De volgende animatie toont 12 tekeningen in zwartwit en twee in kleur van bekende buurten en panden in Zaandijk. En, omdat we u die zeker niet willen onthouden, ook een prachtig verstild beeld van molen Het Pink in Koog aan de Zaan.

tekening domineestuin2
tekening domineestuin1
tekening domineestuin3
tekening Guisweg Zaandijk
tekening Langepad Zaandijk
tekening Lagedijk Zaandijk
tekening Molen De Bleeke Dood (1)
tekening Molen De Bleeke Dood (3)
tekening kleur Molen De Bleeke Dood (2)
tekening Molen De Bleeke Dood (4)
Molen Het Pink Koog a d Zaan
tekening Zaandijkerkerk [1]
tekening kleur Zaandijkerkerk [2]
tekening Zaandijkersluis [2]
tekening Zaandijkersluis [1]
previous arrow
next arrow
Shadow

Over zijn werk en zijn manier van werken zegt de kunstenaar: “Het zijn pentekeningen waarin elk detail klopt: het aantal dakpannen, de stenen, de molenwieken enz. Ik fotografeer eerst een plek uitvoerig uit alle standen om de details zo goed mogelijk vast te leggen. Ik zoek het liefst plekken in de buurt met een lichte voorkeur voor (oude) karakteristieke Zaanse buurtjes en panden. Als ik tevreden ben met de compositie maak ik eerst met behulp van een aantal perspectief-lijnen een lichte potloodtekening van het totaal. Daarna ga ik aan de slag met technische tekenpennen en zwarte inkt. Ik gebruik daarvoor pennen van 0,13 tot 0,18 mm om alles zo nauwkeurig mogelijk vast te leggen. Het is ‘monnikenwerk’, maar alles móet kloppen, vind ik. En soms moet ik weer opnieuw beginnen, omdat er iets toch niet naar mijn zin is, de inkt is gevlekt of het papier gekreukt. Ik heb wel eens geprobeerd een snellere stijl te ontwikkelen, maar dat is niet gemakkelijk. Ik heb een tijdje niet kunnen tekenen vanwege staar. Maar sinds het probleem is verholpen begon het weer te kriebelen. Sinds kort ben ik weer op pad en heb de tekenpen weer ter hand genomen. Overigens, de tekeningen die ik opgestuurd heb zijn gemaakt in de jaren ’80 en ’90.”

*) De kunstenaar wil liever anoniem blijven. “Een hobby is leuk, maar als het je werk wordt niet meer. Vandaar dat ik liever in de schaduw blijf. Tekeningen maken die ik leuk vind en voor de rest geen poespas.”