Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Zaandijk doet Atelierroute!

Zaandijker ateliers open voor publiek

In de Zaanstreek werken veel kunstenaars, en een flink aantal van hen is aangesloten bij Stichting Tengel. Tijdens de komende Open Atelierroute stellen veel kunstenaars hun ateliers open voor publiek. Het is leuk om kunstenaars in hun eigen ruimten te zien, waar ze vaak bijzondere dingen maken. Ook in Zaandijk zijn drie ateliers tijdens de atelierroute vrij toegankelijk voor publiek: op 2 en 3 april vanaf 12 uur het Urn Atelier van Marieke Vergouw, Lagedijk 146B (Kreatief Pakhuis) en op 9 en 10 april vanaf 11 uur de ateliers van beeldend kunstenaars Angèle van den Thillart, Tuinstraat 27B en Nicole van der Heijden op Tuinstraat 27A.


URN ATELIER VERGOUW
Als dochter uit een creatieve familie had Marieke al vroeg artistieke en creatieve aspiraties. Na wat omzwervingen in de wereld van de beeldende kunst kwam ze in aanraking met keramiek. Zij volgde acht jaar lang les in het keramiekatelier van Loes van Werkhoven. Bij haar heeft ze ook de Raku-stook techniek geleerd. Nu twintig jaar later is zij zich gaan specialiseren in keramische urnen. “Een urn hoeft niet koud, kil en onpersoonlijk te zijn, maar door de vele mogelijkheden van keramiek juist een mooi, warm en persoonlijk herdenkingsobject.” Geïnspireerd door de vele reizen laat haar werk vooral Aziatische kenmerken zien in vormgeving en kleurkeuze.

ANGELE VAN DEN THILLART
Angèle laat zich inspireren door de mens. De traditie in onze westerse beschaving is deel van onszelf. De invloeden hiervan zijn immers nog  steeds zichtbaar en voelbaar. We moeten deze met nieuwe middelen benaderen waardoor het weer van deze tijd wordt. Het verbeelden van de mens is altijd een van de belangrijkste onderwerpen geweest in onze westerse cultuur. “Het gaat mij om de innerlijke waarde. Ik wil de emotie van de mens tot uitdrukking brengen.” Haar onderwerpen zijn mensen en in het bijzonder details. Juist door het detail goed te bekijken ervaart men het totaal en wordt het ‘als het ware’ abstract.

NICOLE VAN DER HEIJDEN
Naast tekstschrijfster is Nicole scheppend kunstenares ‘Mixed Media 2D en 3D’.
Met verzamelde, vaak ondefinieerbare materialen en rommeltjes uit het dagelijks leven maakt zij kleurrijke collages. Groot, klein, in 2D en 3D, waarbij zij gebruik maakt van allerlei technieken. 

Bronnen:
https://www.urn-atelier.nl
https://www.angelevandenthillart.nl
https://www.nicolevanderheijden.com