Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Zaandijk Prikkelt Zinnen!

Zinnenprikkelend’ is de titel voor de jubileumexpositie van stichting Het Weefhuis* aan de Lagedijk in Zaandijk. Na 20 jaar exposities voor zienden, wil het bestuur iets doen voor mensen met een visuele beperking. Vanaf 31 maart staat Het Weefhuis 10 dagen lang in het teken van de vijf zintuigen. Speciaal voor mensen met een visuele beperking, maar vooral ook voor iedereen die zich wil laten verrassen.

Doel is via voelen, horen, ruiken, proeven en zien, verbindingen te leggen tussen kunst en het publiek, door middel van een expositie, lezingen, voorstellingen, concerten, gedichten, proeverijen, voel- en geluidsexperimenten. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Speciaal voor mensen met een auditieve of visuele beperking wordt een wandeling in Oud Zaandijk georganiseerd. Jan Duijvis, al jarenlang vrijwilliger ‘zakelijk verhuur’ en samensteller van de dorpswandeling, vertelt: “Onlangs heb ik samen met een getrainde gids voor mensen met een auditieve beperking en een doventolk een proefwandeling gemaakt. Kunstenaar Anja Kaaijk liep ook mee met haar geleidehond.”

De wandeling begint bij Het Weefhuis en de Beeldentuin, waarna als eerste het Honig Breethuis wordt aangedaan. Vervolgens loopt de route langs het voormalige gemeentehuis van Zaandijk, de koopmanshuizen, de voormalige fabriekspanden en het oudste houten huis van Zaandijk (1626) tot aan de Zaandijkersluis. Tot slot gaan de deelnemers via het Hazepad naar Domineestuin.

Jan Duijvis over de ervaringen: “De ‘proefpersonen’ waren enthousiast en vonden het een prachtige en leerzame wandeling. Tijdens de 10-daagse is er een wandeling onder leiding van een gids op 5 en 7 april, aanvang 13.00 uur. Mensen kunnen zich aanmelden op stadswandeling@orenenogentekort.nl.”.

Stichting Het Weefhuis
Stichting Het Weefhuis heeft zich in 2003 ten doel gesteld Het Weefhuis voor openbaar gebruik te behouden, door het te exploiteren als cultureel centrum, waarbij het begrip ‘cultuur’ breed moet worden opgevat. Daartoe heeft de stichting het pand overgenomen van gemeente Zaanstad. De naam Weefhuis heeft zo een nieuwe betekenis gekregen. Zoals het weven van kleine draadjes het begin is van een mooi tapijt, zo dragen alle activiteiten bij tot de veelkleurige culturele kaart van de Zaandijk en de Zaanstreek.
Lia Konijn, penningmeester bij de stichting, over ‘haar’ Weefhuis: “Naast de vele exposities van beeldend kunstenaars in de weekenden worden er door de week bijeenkomsten gehouden door organisaties, clubs en verenigingen van allerlei aard. Daarnaast wordt het pand benut als ruimte tijdens de zomer- en kerstactiviteiten in Zaandijk, als ruimte voor workshops, voor lezingen, kleine concerten en als theater voor kindervoorstellingen. Kortom, een breed spectrum van culturele bezigheden.”

ProgrammaZinnenprikkelend’
Van 31 maart t/m 10 april kunt u op bijna alle dagen uw zintuigen laten prikkelen, ‘s middags van 13.00 uur tot 17.00 uur en ‘s avonds vanaf 20.00 uur. Bij een aantal activiteiten is de toegang beperkt en moeten belangstellenden zich aanmelden: zinnenprikkelend@hetweefhuis.nl. Helaas is Het Weefhuis niet rolstoeltoegankelijk.

Expositie geurambassadeur Claudia de Vos
Op (bijna) alle dagen is het olfactorisch wandtapijt ‘Touch of Nature’ van Claudia de Vos* te zien, te ruiken en te voelen.

Het wandtapijt is gemaakt van 100% wol, geverfd met hibiscusbloemen en geurend naar vers gemaaid gras. Het heeft verschillende voel-structuren: geluste en opengesneden polen, van zeer zacht (alpaca) tot ruig (schaap). Er is niveau verschil in het tapijt waardoor ook lijnen goed te voelen zijn. Het is onweerstaanbaar om, zeker als je neus na het ruiken er al zo dicht op zit, het tapijt aan te willen te raken.

Naast de expositie zijn er tal van andere activiteiten, waar onder proeverijen, lezingen, optredens van de stadsdichters en muziek. Hans van Deelen treedt op met liedjes van Jules de Corte en Cornelis Vreeswijk. Een ensemble van Fluxus geeft een concert. Er is een ei-proeverij, Katrien van Klaveren maakt een eetbaar schilderij. Levenskunstenaar en – dichter Adriaan Bosboom draagt voor. Vertoning van een film voor en over Zaanse kunstenaars door stadsarchivaris Frans Hoving, met commentaar van kunsthistoricus Henk Heijnen. In het Orkaan-café wordt met politici gesproken en is er muziek.

De lijst met deelnemers en het volledige programma met ‘wie, wat, wanneer’ tijdens de 10-daagse vindt u op de website van Het Weefhuis.

*) Claudia de Vos
Na het voltooien van haar opleiding aan de kunstacademie (HKU) is Hilversumse Claudia de Vos met name bezig geweest met beeldende kunst en de commerciële toepassingen daarvan in de media. Door de jaren heen heeft zij een steeds grotere interesse gekregen in de werking van zintuigen, waarbij de reukzin, natuurlijke geuren en geurbeleving haar grootste fascinatie had. Inmiddels is dit het hart geworden van de beeldende kunst die zij maakt. Installaties en objecten met geur waarin de psychologische werking en symboliek van geur steeds een prominente plaats inneemt.

*) Het Weefhuis
Het Weefhuis is omstreeks 1650 gebouwd, heeft de eerste twee eeuwen van zijn bestaan de functie gehad als papierpakhuis. Over de oorsprong van de naam Het Weefhuis moeten wij gissen. Waarschijnlijk komt de naam van de papiervormen makerij. Hier werden schepvormen op een soort weefgetouw gemaakt.

In 1872 werd het pand verbouwd als woonhuis door een verdieping erop te plaatsen.
In 1960 werd de bewoning beëindigd en werd de toenmalige zelfstandige gemeente Zaandijk de eigenaar. De gemeente Zaanstad verhuurde vanaf 1974 het pand aan diverse instellingen. Sinds 2003 is de stichting Het Weefhuis beheerder en gebruiker.