Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Zaandijk Verbeeldt! in stijl…

Zaandijk is wereldberoemd om zijn historische monumentale panden aan de Lagedijk en natuurlijk de Zaanse houtbouw met zijn traditionele groene gevels in bijvoorbeeld de Domineestuin. Minder beroemd is Zaandijk om zijn hedendaagse architectuur in Rooswijk Noord (o/g de Componistenbuurt). “Niet terecht”, vindt onze redacteur Rob Witbaard. “In dit deel van Zaandijk staan tal van bouwkundige ‘pareltjes’.”

“Wandelend en fietsend door de wijk tijdens de gezellige Kaike&Koiere Wandel Vrijmarkt kwam ik een fraaie woning tegen op de hoek van de Irving Berlinstraat en de Claude Debussystraat. De gebruikte kleuren van het hoekhuis inspireerde mij tot het ‘omtekenen’ van de woning tot een ‘monumentaal’ pand in de geest van Mondriaan en Rietveld *), met de kenmerkende kleuren rood, geel en blauw. De Rietveldstoel en de Mondriaanvlieger mochten natuurlijk niet ontbreken en het water verwijst naar het nabij gelegen Guisveld.”


Copyright: Rob Witbaard

*) Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan zijn wel de bekendste vertegenwoordigers van de Nederlandse kunstbeweging De Stijl. De beweging werd opgericht in 1917 en streefde onder meer naar een minimaal gebruik aan kleuren, de primaire kleuren, gecombineerd met zwart, grijs en wit.