Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Hij Komt! Hij Komt!…

De Zaandijkervlag kan uit! Sinterklaas en zijn Pieten komen naar Zaandijk op zaterdag 20 november a.s. Het Sinterklaascomité van Zaandijk Leeft!, onder de bezielende leiding van Toos Smit, kan Sinterklaas en zijn Pieten dit jaar gelukkig weer feestelijk verwelkomen in ons dorp.

“Het was natuurlijk ontzettend spannend of hij zou kunnen en mógen komen. Maar gisteren belde hij mij hoogstpersoonlijk voor vertrek uit Spanje met het verlossend woord, vertelt Toos met een gerustgestelde glimlach. “Vrouw Toosje, zoals hij mij liefkozend noemt, had zich niet zoveel zorgen hoeven te maken, want natuurlijk komt Sinterklaas naar ons prachtige dorpje aan de Zaan. De Sint vertelde dat hij nog een laatste OMT’tje had gehad met meneer Rutje en dat die geen roetveeg in ons eten zou strooien”, aldus Toos. “Maar hij drukte de Sint wel op het marsepeinen hart een beetje ‘1,5-meter-voorzichtig’ te zijn en het feestje buiten te vieren. Ik heb Sinterklaas verzekerd dat hij op 20 november, met een vol verwachting kloppend dorpshart, veilig zal worden verwelkomd door heel veel kleine en grote Zaandijkers. En toen moest hij ophangen, want hij moest gezwind met zijn lachende knechten en huppelend paardje Ozosnel aan boord van zijn met waaiende wimpels versierde Stoomboot voor de lange reis van Spanje naar Nederland. En…naar Zaandijk!”

De intocht van Sinterklaas en zijn Pieten in Zaandijk wordt dit jaar dus anders dan anders. De landelijke coronamaatregelen noodzaken het comité een aantal dingen aangepast te organiseren. Zo is er dit jaar geen aankomst met de pakjesboot bij AAK op de Lagedijk en er is geen gezamenlijke afsluiting in De Ontmoeting op de Parklaan. Dit zou een check op een coronatoegangsbewijs van begeleiders van de kinderen op beide locaties vergen en mogelijke discussies geven die niet op een kinderfeest thuis horen. Daarom is dit jaar gekozen voor een doorstroomevenement, oftewel een feestelijke rondrit door Zaandijk. Natuurlijk blijven de basismaatregelen over onder meer afstand houden en thuis blijven bij ziekte onveranderd van kracht.

Programma
Op 20 november wordt Sinterklaas om 16.00 uur verwelkomd door het Sinterklaascomité -en natuurlijk door heel veel grote en kleine Zaandijkers- in de Valkstraat (nabij ingang AAK). Daarna rijden de Sint en zijn gevolg stapvoets met paard en wagen door Oud Zaandijk. De rondrit eindigt naar verwachting rond 17.00 uur op het Schoolpad achter De Spar-Guisweg. De straten op de route (zie routekaart) worden feestelijk versierd en de bewoners steken natuurlijk allemaal de Zaandijkervlag uit.

.