Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Zaandijk Leeft! in 2021

Zaandijk Leeft! in 2021 (en 2022)

Door: Ron Witbaard (voorzitter Zaandijk Leeft!)

“Omgevlogen!” was het eerste woord dat bij mijn kinderen opkwam, toen ik ze rond de kerst vroeg naar hun afgelopen jaar. Wonderlijk als je dat verbindt aan een coronajaar waarin het beeld overheerst dat we met z’n allen, maar vooral de jeugd, met de rem erop moest leven. Toch ook weer niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat zij het afgelopen jaar, zoals velen, hun portie veranderingen van opleiding, baan, huis, relatie, gezondheid en afscheid voor hun kiezen hebben gekregen.

Van een andere orde, maar toch ook wel met een blijmoedige verwondering, was de evaluatie van het afgelopen jaar dat ik onlangs had met het bestuur van de Stichting Zaandijk Leeft! Hebben we gedaan wat we wilden doen? Hebben we bereikt wat we wilden bereiken? Of was het anders dan anders in 2021? Onze conclusie: ’t heeft wat puzzelen gekost, maar met de hulp van tientallen vrijwilligers kunnen we tevreden en met dankbaarheid terugkijken op het afgelopen jaar, met:  

  • een plaatje van een nieuwe website voor de hedendaagse Zaandijkers met ra, ra meer bezoekers dan ons dorpje rijk is;
  • een enthousiast redactieteam voor de nieuwsvoorziening, dat een ieder laat kennis maken met bekende en onbekende Zaandijkers en hun verhalen;
  • een verrassend introductiefilmpje van het vernieuwde Zaandijk Leeft! in ons dorp dat onder meer via Facebook en Instagram bekeken en gewaardeerd werd door duizenden mensen over de hele planeet;
  • een alternatieve Kaike & Koiere dat jong en oud in Oud-Zaandijk en Rooswijk verleidde tot handelen en wandelen ‘aan beide kanten van het spoor’;
  • een hartverwarmende andere Sinterklaasintocht met licht, muziek, dansende en uitdelende Pieten, welkom geheten door honderden verraste gezichten, rode konen en pretogen;
  • een vrolijk makende verlichting van ons dorp in de donkere decembermaand dat menigeen uitnodigde tot een frisse avondwandeling en de reactie ontlokte: wow! of huh?!

Bij dit alles vergeten we natuurlijk niet dat ook het afgelopen jaar mensen zijn ontvallen die voor u, maar ook voor het dorp van betekenis zijn geweest. Daarin mag het veel te vroege overlijden van Gerrit van den Nieuwendijk niet onbenoemd blijven, gezien zijn energieke en warme bijdrage aan Zaandijk en de Zaandijkers.

Zoals gezegd: alles konden we doen, dankzij de vele vrijwilligers die zich wilden inzetten voor een ander. Ik zou hen hierbij het liefst een voor een willen vermelden, maar dan ga ik mensen vergeten. Laat ik het erop houden dat het bestuur het welverdiende kerstdrankje graag in het voorjaar met hen soldaat maakt, in de hoop dat ze ook in 2022 weer klaar staan voor ons dorp en onze dorpsgenoten.

Dat Zaandijk ook in coronatijden volop leeft, blijkt niet alleen uit onze activiteiten. Kijk om u heen en u ziet bijna overal duurzame bouw- of verbouwactiviteiten, innoverende hotel, horeca en detailhandel en nieuwe impulsen aan sport- en muziekverenigingen en vele andere clubjes. Er gebeurt zoveel dat een van de bestuursleden glimlachend verzuchtte: “Dat introductiefilmpje van ons dorp is alweer toe aan een nieuwe!”

En in 2022? Zullen we dan iets nieuws gaan doen? De Zaandijkdoop, de 1000 van Zaandijk, de 40 bruggen, theater in Pielkenrood of interviews over Aan Tafel! Zo maar wat ideetjes om de bewoners te verbinden en, als het Zaandijk Leeft! ligt, het leven in ons dorp nog aangenamer, mooier en leuker te maken. Doet u mee?