Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Een zonnige 1000 van Zaandijk

Zaterdag 6 mei 2023, een heerlijk lentezonnetje. Het versgroene bladerdek aan de bomen beweegt nauwelijks. Dé dag van de tweede editie van De 1000 van Zaandijk. Om 12.30 uur ontmoeten de wedstrijdleiders Leo Walraven van Zaandijk Leeft! en Henk Vos en Henk van Ruler van Atletiekvereniging Zaanland elkaar. Het draaiboek van het hardloopevenement wordt -onder het genot van een lekker geurig bakkie op een terrassie- voor de laatste keer puntsgewijs doorgenomen en de allerlaatste puntjes worden op de i gezet. Er heerst een gezonde wedstrijdspanning, want ‘It giet oan!’

13.00 uur: De organisatie hangt de nieuwe Zaandijk Leeft!-spandoeken op bij de start- en de finishplaats. Daartussen wordt een kritische inspectie van de looproute over de Lagedijk uitgevoerd, per fiets. Er worden geen obstakels geconstateerd. Wel heel veel Zaandijker vlaggen in de Gortershoek!
13.15 uur: De eerste wedstrijdloper meldt zich op het schoolplein van De Werf bij de inschrijftafel.
13.20 uur: De eerste (jonge) recreanten schrijven zich in en spelden onhandig hun buiknummer op, gelukkig zonder ‘au!’.
13.30 uur: De verkeerregelaars ontvangen hun regelaarshesjes en de straat- en pad-afzet-linten. De startstreep wordt door de start-official nauwkeurig ter hoogte van de Herderskindstraat wit gekrijt op het wegdek. Zo ook de finishlijn ter hoogte van het Schoolpad, maar dan door de finish-official.
13.40 uur: Het schoolplein loopt al aardig vol met jonge en oudere sportievelingen.
14.00 uur: Op het inmiddels volle schoolplein keuvelen de recreanten met elkaar en rekken en stretchen de wedstrijdlopers gefocust hun loopspieren warm. De groepen deelnemers van voetbalvereniging Zaandijk in clubtenue en het Zaanse Bakkertje in bakkerskleding laten zich vastleggen op de gevoelige plaat. De eerste toeschouwers settelen zich vol verwachting langs het parcours.
14.10 uur: De bijna 188 deelnemers begeven zich opgewonden naar de start, want de start zal plaatsvinden om 14.15 uur. De tijdklok bij de finish wordt in gereedheid gebracht. De wedstrijdspanning loopt bij de organisatie op naar een bijna ongezond niveau.
14.15 uur: De start-official deelt mede dat de start helaas moet worden uitgesteld. Reden: het verlate Connexxion ‘busje-komt-zo’ uit Wormer moet nog vrij baan hebben over de Lagedijk. Met enige tegenzin wordt ruimte gemaakt.
14 20 uur: Onder luid applaus passeert het busje de startstreep en vervolgt sneller zijn route over de Lagedijk. Het verkeer op de toegangswegen en -paden wordt vriendelijk met een glimlach tot stoppen gemaand. Bij de spontaan ingericht verversingspost bij de Beeldentuin worden bekertjes met water gevuld.
14.25 uur: De start-official telt af vanaf 10, bij 0 fluit hij op zijn fluitje en zet het deelnemersveld zich onder luid gejuich en applaus in beweging. De tijdklok begint de eerste seconden weg te tikken.
14.27.43 uur: De eerste mannelijke wedstrijdloper passeert de finish, winnaar is Jeroen Kramer.
14.28.21 uur: De snelste vrouw is dit jaar Eline Langeveld.
14.39.27 uur: De laatste recreanten passeren lachend, juichend en onder luid applaus de finishlijn.
14.45 uur: De tijdklok, inschrijftafel, afzetlinten en spandoeken worden opgeruimd. Het ‘normale’ verkeer krijgt weer de ruimte op de Lagedijk. Leo en de beide Henken evalueren het evenement onder het genot van een goudgeel bakkie op het terrassie.
15.00 uur: Conclusie: een zonnige, probleemloze en succesvolle tweede editie van de 1000 van Zaandijk, op naar de derde in 2024!

En de deelnemers? Hoe beleefden zij de 1000 meter Lagedijk tussen gemaal ‘t Leven en molen De Bleeke Dood? Volgend jaar weer? Het was langer dan gedacht? Makkie? Toch maar meer trainen? Een geweldig leuke happening? Een illusie armer? 1000 meter heerlijk genieten? Volgend jaar met alle vrienden en vriendinnen? Helaas geen persoonlijk record? Smaakt naar meer? Een fantastische ervaring rijker?

Kijk en oordeel zelf, want gelukkig hebben we de foto’s nog in ons fotoalbum ‘De 1000 van Zaandijk 2023’, met dank aan fotograaf Bart Glandorff. En lees het nieuwsbericht en bekijk de bewegende beelden in ‘Wat een lekkere loop!’ op de website van De Orkaan.