Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Zaandijk Verwelkomt!

Door: Onze verslagdoener

De 8.500ste Zaandijker

Hij zou zo maar de 8.500ste inwoner van Zaandijk kunnen zijn. Ik geef toe, het is een gokje met twee natte vingers in de lucht, maar ook geen rare gedachte. Het laatst bekende officiële aantal Zaandijkers uit 2021 schommelt namelijk rond 8.490. Met die gedachte in het hoofd en een pluche beertje in cadeauverpakking ga ik op kraamvisite bij Gabriëlle Boltjes en Clenn Keizer, de kersverse mama en papa van zoontje Jazz.

Begin juli interviewde ik hen over wonen in Zaandijk in hun ‘daaldersk plakje’ aan de Jacob Honigstraat in Rooswijk aan het begin van Gabriëlles zwangerschapsverlof. Terug in de Honigstraat wordt zichtbaar duidelijk dat er een bewoner bijgekomen is. Op nummer 6 hangt de vlag uit (met Friese wimpel) en tegen het raam hangt een oranje geboortebord ‘Hoera! Ons ventje is geboren Jazz Keizer’. Ik ontmoet twee stralende en blije jonge ouders. Nadat Gabriëlle het cadeautje blij verrast heeft uitgepakt: “Ik was 5 augustus uitgerekend en heb door de zonnige zomer en een voorspoedige zwangerschap heerlijke weken zwangerschapsverlof gehad. Alleen op de dagen met temperaturen tegen en boven de 30 graden was het wel een beetje zweten.“  Clenn: “Jazz is 14 augustus in het Zaans Medisch Centrum in Zaandam geboren en de bevalling ging eigenlijk best wel gemakkelijk. ’s Ochtends begonnen de weeën en aan het einde van de middags kwam Jazz ter wereld.” Ik kijk Gabriëlle aan met een blik van ‘echt?’. “Ja hoor, het ging goed. Minder zwaar dan ik had gedacht. Het plan was dat ik thuis zou bevallen, maar in huis was het zo warm dat we toch maar naar het ziekenhuis zijn gegaan. We moesten wel een nachtje blijven, maar dat vond ik niet erg.”

Clenn en Gabriëlle toeteren beiden in een brassband. Waarom hebben ze hun zoon niet Brass genoemd, vraag ik me af. Clenn: “Ha, ha, je bent niet de eerste die dat vraagt, maar de naam Jazz heeft niets te maken met het muziekgenre. We hebben de naam gekozen omdat wij Jazz een hele mooie naam vinden. Eentje die lekker ‘zacht’ klinkt. We houden namelijk niet zo van namen met een harde medeklinker aan het begin en aan het eind. En het gaat hartstikke goed met Jazz. Hij eet goed, huilt nauwelijks en slaapt al een groot deel van de nacht door.”

Dat Jazz misschien de 8.500e inwoner van Zaandijk is, vinden ze helemaal niet zo interessant, merk ik. “Gezondheid, liefde en geluk zijn veel belangrijker dan zo’n getal”, laten de ouders mij in koor niet mis te verstaan weten. Ik kan daar natuurlijk helemaal niets tegen inbrengen en wens hen, namens Zaandijk Leeft!, hetzelfde van harte toe met hun -op zondag! geboren- zoontje Jazz.